КИНЕЗИТЕРАПИЯ

Скъсени ахилесови сухожилия

Какво са скъсени ахилесови сухожилия?

Ахилесовото сухожилие се намира отзад на подбедрицата. Започва от петата и се насочва нагоре към задколянната ямка. То е част от мускул, наречен Триглавият подбедрен мускул (Musculus triceps suraeю), познат като прасец. 

Много често, когато ахилесовото сухожиелие е скъсено, ние не можем да клекнем напълно до долу без да повдигнем петите от пода, както е показано на фиг. 1. Най-често проблемите с пълното клякане без да повдигаме петите са свързани със скъсяването на ахилеса, но може да има и много други причини, които са обект на допълнителни тестове и изследвания. 

Причини могат да бъдат: скъсени мускули на прасеца, проблеми в колената, координационни затруднения, влошена техника на клякане, проблеми в тазобедрените стави. Скъсяването на ахилесовите сухожилия, може да доведе и до падане на свода на ходилото и до плоскостъпие (дюстабан). 

ПРИМЕРНА ПРОГРАМА ОТ УПРАЖНЕНИЯ
ЗА СКЪСЕНИ АХИЛЕСОВИ СУХОЖИЛИЯ

Програмата с упражнения е примерна и не заменя необходимостта от консултация със специалисти: лекари, физиотерапевти, кинезитерапевти или рехабилитатори.

УПРАЖНЕНИЕ 1

Наименование: Напади с изправен заден крак. 

Изходно положение: Напад напред с опора. 

Описание: Застанете в позиция на напад. Поставете десен крак напред и ляв крак назад, като ходилата трябва да бъдат успоредни и насочени напред. Петите трябва да бъдат на пода. Използвайте опора поставена пред вас (маса, облегалка на стол или друго). Хванете се за опората. Започнете да сгъвате десният крак в коляното напред. Левият крак го дръжте изправен в коленна тава. Не повдигайте петата от пода. Не завъртайте ходилата. Дръжте ги постоянно насочени напред и успоредни в една линия. Когато осетите разтягане на мускулатурата по задната повърхност на подбедрицата и коляното на левият крак задръжте тази позиция за 20 секунди. Внимавайте да не повдигнете петата от пода. Върнете в начална (изходна) позиция. 

Повторете, като разтегнете левият крак. 

Дозировка: 

10 повторения (по 5 повторения за всеки крак) 

3 серии 

УПРАЖНЕНИЕ 2

Наименование: Опитай да достигнеш стената. 

Изходно положение: Колянка. 

Описание: Застанете в колянка срещу стена. Поставете десен крак стъпил на пода на около един юмрук разстояние между стената и пръстите на крака. Левият крак е на коляно зад десният. Поставете ръцете си на дясното си коляно. Започнете да движите коляното си напред, докато не достигнете стената. Внимавайте да не повдигнете петата си от пода. Задръжте тази позиция за 20 секунди. Върнете в начална (изходна) позиция.  

Повторете, като разтегнете левият крак. 

С всяко следващо повторение отдалечавайте по малко крака си от стената. 

Дозировка: 

10 повторения (по 5 повторения за всеки крак) 

3 серии 

УПРАЖНЕНИЕ 3

Наименование: Изтегляне на предната част на ходилото. 

Изходно положение: Стоеж с наклон напред. 

Описание: Застанете в изправен стоеж. Изнесете ляв крак напред. Наведете се и хванете с лявата си ръка пръстите на крака си. Дясна ръка поставете на ляво коляно, като го контролирате да не се сгъне. Изтеглете ходилото нагоре, докато не усетите разтягане на мускулите по задната страна на подбедрицата или коляното. Задръжте така за 20 секунди. Върнете в начална (изходна) позиция.  

Повторете, като разтегнете десният крак. 

Дозировка: 

10 повторения (по 5 повторения за всеки крак) 

3 серии 

УПРАЖНЕНИЕ 4

Наименование: Клякане, като се държим за опора. 

Изходно положение: Стоеж. 

Описание: Застанете прави пред стабилна опора (шведска стена, маса). Хванете се стабилно за нея. Клекнете без да повдигате петите от пода. Пуснете се от опората и се изправете бързо нагоре. Внимавайте да не залитнете и да не загубите равновесие назад. Зад вас не трябва да има остри или твърди предмети, за да се предпазите от нараняване в случай на залитане назад. Може да ползвате партньор (родител), който да ви държи за ръцете вместо стабилната опора.  

Дозировка: 

10 повторения 

3 серии 

УПРАЖНЕНИЕ 5

Наименование: Ходене на пети. 

Изходно положение: Стоеж. 

Описание: Застанете в изправен стоеж. Повдигнете пръстите на краката и застанете на пети. Започнете да ходите напред, като стъпвате само на петите си. Изпълнявайте с бавно до умерено темпо. 

Дозировка: 

1 минута 

3 серии 

ВСИЧКИ ПРОГРАМИ

Примерни програми с упражнения за кифотична стойка, лордотична стойка, отпусна стойка, сколиотична стойка, скъсени ахилесови сухожилия и паднал свод на ходилата.