КИНЕЗИТЕРАПИЯ ПРИ ПЛОСКОСТЪПИЕ

Плоскостъпие

Плоскостъпието е деформация, при която има загуба на надлъжния или напречния, или и на двата свода на стъпалото. 

Графичен-елемент-Сколио-БГ-

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПЛОСКОСТЪПИЕТО?

Стъпалото има два свода: напречен – между палеца и безименния пръст и надлъжен – от основата на пръстите до петата. Ролята им е да омекотяват натоварването на тялото при ходене.

Плоскостъпието, наречено плоското стъпало или дюстабан (pes planus/ pes planovalgus) е деформация, при която има загуба на надлъжния или напречния, или и на двата свода на стъпалото. 

Петата може да се отклони навън, погледната отзад, което се нарича валгусно отклонение или прониране. Отпечаткът на ходило с плоскостъпие е плътен, докато нормалното ходило има арка.

Погледнато от вътрешната страна, ходилото губи малко или повече своя надлъжен свод и цялото стъпало се опира на пода. Това често се наблюдава, когато медиалният свод на стъпалото се приближава (повече от очакваното) до земята или осъществява контакт със земята.

Плоскостъпие - таблица за отклонението на петата навън при плоскостъпие
Плоскостъпието представлява отклоняване на петата навън, наричa се валгус или пронация.
Графичен-елемент-Сколио-БГ-

ВИДОВЕ ОТПЕЧАТЪЦИ НА СТЪПАЛОТО И ПЛОСКОСТЪПИЕ

За определяне на формата на стъпалото се прави отпечатък на ходилото, наречен плантограма. Отпечатък на стъпалото върху обикновен лист хартия. Съществуват и модерни системи, при които освен отпечатъка, могат да се определят и силата на натиска на всяка точка от ходилото. Използват се тензоплатформи, на които сигнала се обработва от компютър и се нарича плантограф.

  • Нормален свод. Двата – напречният и надлъжният свод са добре очертани. Натоварването на ходилото пада на 3 основни точки – на петата; отпред вътрешно непосредствено пред палеца; и отпред външно непосредствено пред пети пръст. Наблюдава се загрубяване на кожата на петата, както и пред палеца и малкия пръст.
  • Висок свод. Нормално разпределение на натоварването на ходилото, но липсва контакт с пода на средната част на стъпалото.
  • Паднал напречен свод. Нормален изглед на отпечатъка. Натоварването на ходилото е отпред и в средата около втори, трети и четвърти пръст. В средата на предноходилната област обикновено се образува мазол.
  • Паднал надлъжен свод. Гъвкаво плоскостъпие. Зоните на натоварване на стъпалото са запазени, но отпечатъкът е променен като цялото ходило се опира на пода. Може да се коригира.
  • Тежко структурно плоскостъпие. Цялата тежест на стъпалото е върху вътрешната страна на ходилото. Много трудно или невъзможно да се коригира.

За определяне на вида на стъпалото и плоскостъпието трябва да се посети специалист ортопед.

Графичен-елемент-Сколио-БГ-

ВИДОВЕ ПЛОСКОСТЪПИЕ

Гъвкаво плоско стъпало

Надлъжните сводове на стъпалото се появяват при повдигане на пръсти, но изчезват с пълното натоварване на стъпалото. Друг тест за определяне на гъвкавото плоско стъпало е повдигане на палеца на ходилото нагоре, при което се оформя надлъжният свод. 

Гъвкаво плоско стъпало с късо ахилесово сухожилие

Този вид плоскостъпие е познат още като гъвкаво плоско стъпало, което е в комбинация с късо ахилесово сухожилие. Той съвпада с първия плоскостъпие, но върху него се наслагва симптоматиката на късото ахилесово сухожилие – допълнително изкривяване на походката и по-чести оплаквания от болка в долната част от ходилата. Характерен симптом е също така появата на болка в петата при стъпване.  

Един от тестовете за скъсяване на ахилесовото сухожилие е свързан с клякане, без да се отлепват петите от пода. Кинезитерапевтът Борислав Чонгов описва степените невъзможност за клякане, като причините може би са комплексни и не са свързани само с ахилесовите сухожилия. Скъсяването на ахилесовото сухожилие води до отклонение на петата навън (пронация или валгус) при клякане. 

Тези видове се повлияват положително с кинезитерапия, ходене с боси крака, ортопедични стелки или използване на ортопедичен килим Ортопъзел.  

Детско плоско стъпало

От раждането до 3 годишна възраст при плантограма децата имат плоскостъпие. Това е нормално физиологично явление поради все още развиващото се ходило и натрупване на повече мастна тъкан в областта на ходилото. Мастната тъкан постепенно намалява с порастването на детето. 

Нормално оформено ходило се образува при между 6 до 8 годишна възраст. При наличие на плоскостъпие между 8 и 9 години, лекарят може да счита това за истинско плоско стъпало. 

Ригидно плоско стъпало 

Надлъжните сводове на стъпалото са паднали в нормална изправена позиция на тялото. Не се възстановяват при повдигане на пръсти, също не се коригира свода при повдигане на палеца на крака нагоре. Това състояние е структурно. Може да е свързано с вродени допълнителни  костици, тарзална коалиция или други промени в ходилата. Трудно се подава на лечение с кинезитерапия. Много често изисква оперативно лечение. 

Детско плоско стъпало при деца между 1 и 3 годишна възраст.
Графичен-елемент-Сколио-БГ-

ПРЕДРАЗПОЛАГАЩИ ФАКТОРИ ЗА ВЪЗНИКВАНЕТО НА ПЛОСКОСТЪПИЕ

Причините за плоскостъпието включват твърде много фактори и могат да бъдат вродени или придобити. Вроденото плоскостъпието се диагностицира през първите години от живота. Придобитото плоскостъпие може да се причини от: 

Ставна халтавост по наследство (по-голяма подвижност на ставите и по-слаба съединителна тъкан) – най-честата причина;

Наранявания на стъпалото и глезена като разкъсване или дисфункция на връзки и/или сухожилия;

Травматично увреждане – фрактури (счупване на костите на крака) и други наранявания на стъпалата, както и мускулни промени;

Вродени костни аномалии, като тарзална коалиция (срастване на костите на предноходилната област) или допълнителни костици, които променят структурата на ходилото. По-тежките случаи, може да изискват оперативна намеса;

Промяна в структурата на сухожилията около ходилото като скъсено ахилесово сухожилие или мускулите на прасеца. Промяна на хода на сухожилието на задно-пищялния мускул;

Наднормено тегло;

Плоски стъпала могат да възникнат в резултат от бременност, което се дължи на комбинация от наднормено тегло и необходимата ставна халтавост като подготовка за раждането;

Някои медицински състояния и заболявания като артрит, спина бифида, церебрална парализа, артрогиропоза и мускулна дистрофия;

Рахит;

Парализа на мускулите на долните крайници;

Неудобни обувки – тесни, с твърда подметка, неподходящ размер;

Скъсени ахилесови сухожилия;

Обездвижване;

Обездвижване;

Недостиг на хранителните вещества в организма.

Статията има информативна цел и не замества консултацията със специалист.
Споделяйте познанието и цитирайте източника!