ПЛОСКОСТЪПИЕ СИМПТОМИ

Плоскостъпие - втора част

Симптоми и диагностика при плоскостъпие

Графичен-елемент-Сколио-БГ-

Първата част от статията на тема “Плоскостъпие разглежда какво представлява плоскостъпието, различните видове на това състояние и кои са предразполагащите фактори за възникването на плоскостъпие. Във втората част се идентифицират най-честите симптомите и методите за диагностика на плоскостъпието. Как може да се разпознае това състояние, както, какви са основните методи за оценка и диагностика, които специалистите използват и как да изберем подходящото лечение и терапия за плоскостъпието.

СИМПТОМИ ПРИ ПЛОСКОСТЪПИЕ

Симптомите на плоскостъпието могат да бъдат разнообразни и да включват:

 • стъпване на цяло стъпало без изразен свод;
 • трудност при повдигане на пръсти;
 • намаляване на “хватателната” способност на пръстите на краката;
 • болка, изтръпване и/или схващане на ходилото или мускулите на подбедрицата;
 • промяна на стойката и походката,
 • оплакване при носене на тесни и неудобни обувки;
 • бърза умора при продължително ходене и физическо натоварване.
Графичен-елемент-Сколио-БГ-

ДИАГНОСТИКА ПРИ ПЛОСКОСТЪПИЕ

Въпреки че плоскостъпието се забелязва лесно, основната причина за появата му може да изисква изследване от специалист ортопед. Диагностицирането на плоскостъпие може да включва: 

 • визуален преглед – сводовете се измерват посредством отпечатък на ходилото върху лист с мастило или бебешко олио. При нормално състояние вътрешната страна не трябва да оставя отпечатък; 
 • образна диагностика за оценка на структурата на краката – съвременната диагностика на плоскостъпието включва компютърни методи като плантограма за оценка на свода. Статичната оценка предоставя подробна информация за формата на стъпалата, разпределението на натоварването върху стъпалата и баланса на тялото. Динамичната оценка предоставя информация за разпределението на силата на крака спрямо земята по време на движение, посоката на движение на силата между стъпалото и пода по време на ходене. 

За уточняване на диагнозата също така се използва и рентгенографията, както и посещение на лекар ортопед. 

ФИЗИОТЕРАПЕВТЪТ ПРИ ОЦЕНКАТА НА ходилата

Като част от процеса на обследване, физиотерапевтът може да помогне при оценката на походката, грубите двигателни умения и влиянието, което деформацията на стъпалото оказва върху функционалните дейности. 

Също така оценка на издръжливостта, скоростта, умората, болката и способността за ходене по различни терени, с акцент върху оценката на функцията, а не само на структурните аномалии. 

Други методи за измерване степента на плоскостъпието

Други методи за измерване степента на плоскостъпието могат да бъдат:

 • индекс на Чижин;
 • ъгъл на Clark;
 • Chippaux-Smirak индекс;
 • Staheli индекс и други.  
Графичен-елемент-Сколио-БГ-

КАК СЕ ЛЕКУВА ПЛОСКОСТЪПИЕТО?ФИЗИОТЕРАПИЯТА ПРИ ПЛОСКОСТЪПИЕ.

Лечението започва с отстраняване на негативните фактори, водещи до развитието на плоско ходило, като се съчетава с физиотерапия, ортопедични стелки и специфични упражнения за подобряване функцията на ходилото и превенция от влошаване на симптомите.

 • Намаляване на болката в глезените, коленете, в кръста и гърба;  
 • Подобряване гъвкавостта на стъпалото в необходимата посока; 
 • Укрепване на слабите мускули; 
 • Подобряване проприорецепцията; 
 • Обучение на пациентите в правилна позиция на ходилото при стъпване. 
 • Подобрява стойката; 
 • Въздейства върху правилното разпределение на тежестта; 
 • Подобрява правилната походка. 
Програма с упражнения за паднал свод на ходилата 5.4
Графичен-елемент-Сколио-БГ-

ПРОГРАМА С УПРАЖНЕНИЯ ПРИ ПАДНАЛ СВОД НА ХОДИЛОТО

Направете първата стъпка към здрави стъпала!

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Причините за плоскостъпието включват твърде много фактори и могат да бъдат вродени или придобити. Вроденото плоскостъпието се диагностицира през първите години от живота. Придобитото плоскостъпие може да се причини от: 

Причинява ли плоскостъпието болки в коленете?

така че е най-добре да се действа превантивно възможно най-рано. Превенцията със сигурност е най-доброто лекарство, когато става въпрос за нашето здраве

Какво е плантография и къде да си направя?

Плантографията е статично изследване, при което чрез сензорна платформа се генерира изображение на ходилата в покой. Това е диагностичен метод за оценка и мониторинг на деформации на стъпалата. Специален софтуер анализира получените данни, като определя кои са най-натоварените зони на ходилото и локализира настъпилите изменения По време на изследването се открива наличие на плоскостъпие или нежелана промяна във височината на свода. Технологията позволява поставяне на точна и индивидуална диагноза за състоянието на вашето ходило. Вследствие на получените резултати специалисти могат да предложат изработване на индивидуални ортопедични стелки – съобразени с нуждите ви.

Как да разбера дали имам плоскостъпие?

За да разберете дали имате плоски ходила, проверете вътрешната страна на стъпалата си, докато стоите изправени. Ако имате плоски ходила, цялата повърхност на стъпалата ви ще стъпи на земята. Нямате плоскостъпие, ако вътрешната част на стъпалото ви е повдигната от земята (това се нарича свод). Ако забележите отклонения или ви притенсява нещо друо, потърсете мнението на специлист: ортопед или физиотерапевт.

Колко време продължава физиотерапията?

Необходимо е провеждането на различни физиотерапевтични процедури, като ултразвук, дълбока осцилация, мекотъканна мобилизация с помощта на инструменти (Ergon). Различни видове специлиализиран стречинг извършен от обучен физиотерапевт. Децата обикновено израстват плоскостъпието сами, често без лечение. При възрастни плоските стъпала обикновено остават постоянно плоски. Лечението обикновено е по-скоро насочено към симптомите, отколкото към лечението на плоскостъпието. Структурната корекция на плоскостъпието може да отнеме между 3-18 месеца. Не всички случаи на плоскостъпие могат да бъдат коригирани, но много от тях могат да бъдат. Физиотерапията и упражненията при плоскостъпие трябва да бъдат изпълнявани всеки ден. Те са забавни и могат да се правят в различните части от деня. Продължителността на упражненията не е голяма. За предпочитане е да се изпълняват обикновени движения. Например, когато ни се допие вода в къщи. Можем да станем и да отидем да си налеем до чешмата, ходейки на пръсти. Когато имаме възможност да повдигнем предмети от пода с помощта на пръстите на ходилото ни.

Статията има информативна цел и не замества консултацията със специалист.
Споделяйте познанието и цитирайте източника!