Сколиоза при деца – практически съвети за родители – рехабилитацията – част 2

Сколиоза при деца - практически съвети за родители - рехабилитацията - как да накараме дете да си прави упраженията

СЪДЪРЖАНИЕ

Детето и упражненията за сколиоза при деца - практически съвети за родители. Рехабилитацията е възможна.

За много родители е предизвикателство да договорят планираните дейности и да накарат децата си да спазват предписания режим за рехабилитация, необходим за задържане или корекция на гръбначното изкривяване, съчетано с останалите дейности от ежедневието. Във втората част от наръчника “Сколиоза при деца – практически съвети за родители – рехабилитацията” психологът Емилия Крушков споделя ценни съвети как да се възползвате се от ситуацията, за да изградите ценни умения у децата си, които ще им служат в живота напред. 

В основата на лечението на гръбначните изкривявания е работата в мултидисциплинарен екип: Семейството и пациентът, съвместно с лекар ортопед, хирург (при необходимост), физиотерапевт, ортопедичен техник, психолог, а понякога и други медицински/социални работници. Всеки е експерт в неговата област и заедно експертизата на всички се интегрира в план за действие. Това е свързано с множество задачи и изисквания.

Подходът към всяко дете трябва да бъде уникален, базиран на неговите специфични нужди, характер и състоянието на сколиоза. Като цяло, този подход предполага активно слушане, емпатия, търпение и истинско желание да помогнем на юношите със сколиоза по начин, който ги кара да се чувстват чути, разбрани и подкрепени.

Как да съчетаете уроците и рехабилитацията?

Рехабилитационните упражнения са важна част от лечението на сколиозата, а може да е предизвикателство да ги съчетаете с училищните задължения. Това не означава, че едното ще става за сметка на другото. В тази връзка, препоръчвам развитие на умения за управление на времето. Това ще бъде полезно не само за текущото предизвикателство, но и ще изгради съществени умения за живот.  Както обичам да казвам за почти всяка дейност: Две трети от изпълнението се състои в подготовката. 

Сколиоза при деца - практически съвети за родители - рехабилитацията - планиране и управление на времето.

Примерна подготовка:

 1. Изследвайте* в продължение на няколко дни как, къде и по колко време прекарва детето в разнообразните си дейности. Седмицата има 168 часа, от тях може би 56 часа (7х8) прекарвам в сън. Как прекарвам останалите? Опишете всеки час и всяка минута. Това ще помогне да се идентифицират нещата в живота и ще доведе до по-добра осведоменост и самопознание относно прекарване на времето.
 2. Идентифицирайте* време, място и области, където може да вкарате новите си задължения и дейности, свързани с лечението. Естествено, може да се наложи да се лишите от някои от тях.
 3. Съберете се и обсъдете. Кой, какво, къде и как?
 4. Изгответе график, който балансира уроците, свободното време (хобита) и упражненията, НО задължително включете детето в създаването му, за да му дадете усещане за контрол и избор. Така се редуцира тревожността и се изгражда самостоятелност у детето. 
 5. Обсъждайте какво може да попречи за реализиране на плана, съответно начини за преодоляване на трудностите.
 6. Съгласете се! Търсете активно тяхното съгласие.  
*Горните насоки са изразени в множествено число, защото се отнасят, както за детето-пациент, така и за родителите или останалите членове на семейството, ангажирани с грижата и отглеждането им. 

С моите деца съставяхме заедно „договор“ и се подписвахме в знак на съгласие. Всеки договор съдържаше предметът правата, задълженията и възнагражденията за страните. След това уговаряхме дата за преразглеждане на споразумението (примерно след две седмици или месец, за да видим как страните спазват поетите права и задължения, реалистични ли са сроковете и т.н.), за да се нанесат корекции, допълнения и/или изменения, ако е необходимо и го закачахме на хладилника, където всеки има възможност да си припомни съдържанието му. 

Юни - месецът на сколиозата и детска конфернция "Аз и сколиозата"
Наръчникът "Сколиоза при деца – практически съвети за родители" е създаден като част от инициативи, които се провеждат през юни - месецът на сколиоза.

Месецът на сколиозата - юни

Заповядайте на детската конференция “Аз и сколиозата” на 22 юни 2024 г. от 10:00 ч под купола на софийското Ларго, площад “Независимост”.

 С участието на водещи специалисти в областта на гръбначните изкривяания, а деца със сколиоза ще представят своите талантиВодещ Йоана Йокко. Вход свободен.

За повече информация посетете страницата на събитието: https://siz.bg/mesets-na-skoliozata/

 

Как да насърчите детето да си прави упражненията вкъщи?

Много деца могат да бъдат нерешителни или дори негативно настроени към рехабилитационните упражнения. Ето няколко съвета, които могат да помогнат:

 • Надеждата се крепи в разнообразието от алтернативи: Това е моята ключова максима за решаване на всеки проблем или предизвикателство. Експериментирайте смело и пробвайте различни подходи за подбуждане на мотивацията и постоянството на вашето дете. Не се знае какво ще проработи, докато не пробвате. Всяко дете е индивидуално и има различни потребности.  
 • Дисциплинирайте себе си. Децата са сензитивни и ще използват вашите слабости и пропуски, за да оправдаят своите. Бъдете пример за подражание!
 • Похвали и награди: Награждавайте детето за упоритостта му и го окуражавайте с похвала за усилията, които полага. 

Специфика при похвалите

Не хвалете личността му, а конкретно желаното поведение. Важно е да забележите неговото старание, ако искате то да продължи. Вместо да го критикувате, когато не прави нищо, „хванете го“ да прави нещо правилно и го отбележете. Едно „забелязвам колко усилия положи днес да изпълниш целия комплекс два пъти“ може да е ключа към постоянството. Също, може да изразите своите положителни емоции относно това: „Чувствам се доста по-спокоен/а, когато те виждам, че правиш упражненията без да ти напомням. Това е полезно за мен и за теб, но и за хода на лечението.“ 

Специфика при наградите

Наградата трябва да се „заработи“ при ясно определени условия. Награждавайте постоянството като го отбелязвате по някакъв начин: може да градирате наградите – при 15 дни, при 30 дни, при 3 месеца и т.н. Обяснете, че постоянството е по-важно от количеството на дейностите. 

ВАЖНО!!! Личното внимание на родителя е по-значима награда, отколкото закупуването на дадена вещ. 

Бъдете внимателни с наградите и поощренията и ги ползвайте дозирано и справедливо, но не позволявайте те да превърнат децата ви в златотърсачи.

Сколиоза при деца - практически съвети за родители - насърчавайте деца. Те могат да бъдат нерешителни или дори негативно настроени към рехабилитационните упражнения

Награждавайте постоянството

Награждавайте постоянството като го отбелязвате по някакъв начин: може да градирате наградите – при 15 дни, при 30 дни, при 3 месеца и т.н. Обяснете, че постоянството е по-важно от количеството на дейностите. 

За по-големи награди може да направите табло – календар, където е видно как се трупат дадени точки ежедневно. Точки могат да носят, както изпълнение на упражненията, така и носенето на корсет или друга полезна дейност, свързана с лечението на детето (уточнете ги предварително в списък, за да е ясно кое поведение се поощрява). Всеки ден добавяйте придобитото в календара. При Х броя дни на упражнения или Х броя точки, може да сготвите нещо любимо за семейството или друг вид поощрение като разходка сред природата. За още креативни идеи във връзка с похвали и награди, свържете се с мен. 

Бъдете внимателни с наградите и поощренията и ги ползвайте дозирано и справедливо, но не позволявайте те да превърнат децата ви в безскрупулни златотърсачи.

Програма с кинезитерапевтични упражнения с текстове и картинки.

Превърнете упражненията в игра

Направете упражненията забавни или ги превърнете в игра. Емоционалният тонус и настроението са значим фактор за поддържане на постоянството. По този начин се преодолява негативната нагласа и стереотип. 

Игрите и заниманията, които са направени съобразно предпочитанията на вашето семейство, с автентичен вътрешен хумор, са най-подходящи тук. Отделете време заедно да ги измислите и разчитайте на предложенията на децата и тяхното въображение. Разбира се, ако не ви хрумват идеи, попитайте своя физиотерапевт, потърсете готови игри в социалните медии и канали, или да посетите един-два курса на място, където това се прави. Например, детска йога. 

 • Участвайте заедно: Когато е възможно, правете упражненията заедно с детето, за да му покажете, че не е самo. Направете си „група за гимнастика“ в определен час, в която може да се включи всеки член на семейството. Тук ще откриете редица предимства – изграждане на близост, подобряване на настроението (особено, ако използвате креативни игри), по-добра стойка и за вас и т.н.
 • Включвайте любима музика – изпълняване на упражнения под музикален съпровод, би могло да разнообрази стереотипните движения и да повиши мотивацията, тонуса и настроението. Различните стилове могат да предизвикат различен ефект. Някои природни звуци и успокояваща музика могат да допринесат за медитативен и релаксиращ резултат.
 • Помогнете на детето да свърже упражненията с приятна за него асоциация, вместо с негативната представа за неприятно задължение. Например, това е времето, в което се грижа за себе си; това е времето, в което прекарваме време заедно; това е времето, в което се забавляваме и експериментираме с различна музика, игри и т.н.
 • Обяснете ползите: Обяснете на детето как упражненията ще му помогнат да се чувства по-добре: може да има повече концентрация и енергия и по-малко тревожност.

ВАЖНО!!! Личното внимание на родителя е по-значима награда, отколкото закупуването на дадена вещ.

Упражненията са от полза за здравето на детето

Убедете детето, че упражненията са от полза за неговото здраве и ще му помогнат да се чувства по-добре. Избягвайте да използвате заплахи и зловещи бъдещи картини за последиците от неспазването като мотивация. Ако те работеха, след въвеждане на новите изображения върху кутиите за цигари, нямаше да остане и един пушач. Най-много да увеличите тревожността и напрежението у детето, което ще блокира инициативата и даже може да „замръзне“ в бездействие.  Вместо това, визуализирайте заедно нещо хубаво, което може да се случи в резултат на изпълнението. 

Например: „Представи си какъв ще е живота ти, когато… какви неща ще можеш да правиш, когато се чувстваш по-добре“.

За тези, които ще кажат: „Това няма да проработи с моето дете!“, няма да противореча, а мога само да ви поканя: Пробвайте!

Заключение

Сколиозата може да бъде предизвикателство за цялото семейство, но с правилната подкрепа и подход можете да помогнете на детето си да премине през това с увереност. Не се страхувайте да потърсите помощ от специалисти и да се обърнете към други родители за подкрепа и съвети. Помнете, че вие не сте сами, и че с времето и усилията ще намерите начин да се справите с тази диагноза.

Сколиоза при деца - практически съвети за родители - част 1 - Емилия Крушков – психолог.

За автора на наръчника "Сколиоза при деца - практически съвети за родители"

Емилия Крушков – психолог и водещ на интерактивни обучения и програми за личностно развитие и промяна.

Повече информация за Емилия Крушков на сайта на Център за превенция и управление на стреса “Серенити”.

ОЩЕ ПОЛЕЗНИ СТАТИИ
Запознайте се със Силвия Койчева, кинезитерапевт с богат опит в лечението на гръбначни изкривявания при деца. Научете как тя мотивира децата да преодолеят сколиозата и да следват мечтите си. Присъединете се към нас за откритите тренировки по естетическа изправителна гимнастика в Декатлон Витоша през юни.
Ако сте родител и сте разбрали, че вашето дете има сколиоза, вероятно сте изпитали различни емоции - от тревога до вина. Това е напълно нормално и е важно да знаете, че не сте сами. В онлайн наръчника "Сколиоза при деца - практически съвети за родители" ще откриете практични съвети и насоки как да се адаптирате към тази нова ситуация.
Вижте новите технологии в кинезитерапията и гръбначната хирургия в УСБАЛ “Проф. Бойчо Бойчев” – Горна Баня. Д-р Евгений Медникаров представя уреда Kineo за изокинетична тренировка, а д-р Борислав Чонгов демонстрира Форметрик 4D за диагностика на гръбначни изкривявания без облъчване.
Получавайте месечния бюлетин на Сколио БГ

Научавайте първи всички новости, събития и интересни факти от света и България и бъдете правилно информирани с месечния бюлетин на Сколио БГ.

ТЕЛЕФОН И ИМЕЙЛ
0884 717 888
siz@siz.bg
АДРЕС
гр.София, 1404 ж.к. Стрелбище
бул.”Петко Ю. Тодоров”, блок 5
КАБИНЕТИ
Център “Спорт и здраве”
УСБАЛО “Проф. Бойчо Бойчев”
Медицински център “Медикеър”