Сколиоза при деца – практически съвети за родители – част 1

Сколиоза при деца - практически съвети за родители - част 1 - Сплотеното смейство може да преодолее предизвикателствата на сколиозата.

СЪДЪРЖАНИЕ

Какво да направите, когато разберете за диагнозата сколиоза при деца? Първи практически съвети за родители.

Ако сте родител и сте разбрали, че вашето дете има сколиоза, вероятно сте изпитали различни емоции – от тревога до вина. Това е напълно нормално и е важно да знаете, че не сте сами. В наръчника “Сколиоза при деца – практически съвети за родители” ще ви предоставим някои практични съвети и насоки, за да ви помогнем да се адаптирате към тази нова ситуация.

Когато лекарят ви информира за сколиозата, е възможно да почувствате шок, тревога, отричане или дори вина, че не сте го забелязали по-рано. 

Сколиозата е състояние, при което се наблюдава необичайна странична извивка, включваща завъртане и промяна на физиологичните извивки на гръбначният стълб. Може да бъде единична (С образна) или двойна (S образна).

Важно е да помните, че сколиозата не е ваша грешка и че ранното откриване е предизвикателство за много родители.

Приемането

Най-доброто, което можете да направите, е да приемете информацията спокойно и да потърсите специализирана помощ. 

Да, но как да приема нещата спокойно? 

Отговорът е колкото прост, толкова и сложен. За някои хора може да бъде трудно да приемат нещата спокойно, но има начин.

Много хора, с които работя се обвиняват лично и/или кармата си, заради това, което са получили като диагноза за себе си или децата си. Всъщност, важно е да приемем, че не всичко се случва, защото НИЕ сме направили нещо „редно“ или „нередно“, „правилно“ или „неправилно“.  Да, понякога не се грижим достатъчно и не спазваме добрите съвети на здравия разум, но има неща, които не зависят от нас. 

Сколиоза при деца - практически съвети за родители - част 1- приемането на реалността

Кратко упражнение:

Погледнете цветето в саксията до вас или растителността в близката градинка. Какво може да наблюдавате? Един стрък е израснал ниско, друг върви високо нагоре. Някое листо е избуяло и сякаш превзема пространството, а друго като че едва пробива и се е свряло под останалите. Едно стебло изглежда слабо и крехко, а друго по-стабилно и жилаво. Раснали са в едно и също място, при едни и същи условия и са гледани от един и същи градинар. 

Въпроси за размисъл?

Следва ли да заключим, че ниските и слаби стебла са направили нещо лошо, за да пораснат такива? Следва ли да заключим, че градинарят е направил нещо погрешно, заради което не всеки стрък е еднакво израснал? 

Има да приемем, че не всичко е в нашия контрол и някои неща се случват въпреки него. Реалността е такава, каквато е! Фактите относно миналото и настоящето са факти, дори когато не ни харесват.

Ние не сме по-велики от природата. Пуснете контрола!

Не търсете виновни, не губете време в спорове и съпротива срещу новината. Колкото по-бързо преодолеете собственото си объркване, толкова по-адекватно ще е вашето поведение. Това, което зависи от вас сега е какви действия ще предприемете напред, за да намалите вредата или поправите щетите. Вместо да се тревожите за това, което е извън вашия контрол, направете 100% от това, което зависи от вас за по-добра прогноза. 

Сколиоза при деца - практически съвети за родители - част 1 - поемането на контрола

Подходът, който ползвам в практиката си: Станалото, станало! От тук нататък какво правим?!

Пробвайте:

 • Дишаме дълбоко три пъти (това помага във всяка ситуация ☺)
 • Търсим помощ от квалифицирани специалисти: ортопед, ортезист (при необходимост), кинезитерапевт, специализирал в гръбначни състояния, психолог и им се доверяваме.
 • Договаряме с тях и децата си даден оздравителен план
 • Водим редовно детето и спазваме предписаните насоки за дома
 • Следим прогреса, съобщаваме за настъпили промени, които могат да го възпрепятстват и ако се налага, предоговаряме плана и следваме новите насоки
 • Продължаваме да водим обичайния си начин на живот и да вършим любимите си занимания: хоби, спорт, развлечения.
Юни - месецът на сколиозата и детска конфернция "Аз и сколиозата"
Наръчникът "Сколиоза при деца – практически съвети за родители" е създаден като част от инициативи, които се провеждат през юни - месецът на сколиоза.

Месецът на сколиозата - юни

Заповядайте на детската конференция “Аз и сколиозата” на 22 юни 2024 г. от 10:00 ч под купола на софийското Ларго, площад “Независимост”.

 С участието на водещи специалисти в областта на гръбначните изкривяания, а деца със сколиоза ще представят своите талантиВодещ Йоана Йокко. Вход свободен.

За повече информация посетете страницата на събитието: https://siz.bg/mesets-na-skoliozata/

 

Фокус и ефективно взаимодействие между всички заинтересовани

Отговорен лидер

Както глутницата вълци имат САМО един лидер, определете отговорен член от семейството, който да следи и управлява процеса на лечение и рехабилитация на детето. Тук авторитета и мъдростта на „мениджъра здравни връзки“ се измерват чрез способността му да влияе на поведението на другите в семейството (не зависи от пола или възрастта), за да заработите като добре координиран механизъм.

ВАЖНО!!! В никакъв случай НЕ бива да позволявате детето да става водач на глутницата!

Останалите членове на семейството не са освободени от отговорност пасивни наблюдатели или съдебни заседатели, които да оценяват работата на двойката отговорник-пациент. Те могат да бъдат лоялните вълци-войни, които са силни и мощни инструментите на лидера при добива на блага. Общите усилия, насочени в една посока, могат да доведат до значими резултати и промени, които иначе биха били невъзможни за постигане самостоятелно.

Не забравяйте да изградите и добри доверителни взаимоотношения със специалистите, които работят с детето в екипа. В повечето случаи, ще ви се налага да прекарвате значително време заедно. Възползвайте се от техните задълбочени знания и клиничен опит, за да проверявайте информацията, която получавате от близки или в интернет.

Как да реагирате и да се отнесете към детето?

Децата се влияят от емоциите на родителите си и това е още една причина да останете (изглеждате) спокойни и уверени, дори когато сте притеснени. 

Поговорете с детето си открито и честно, обяснявайки му, че сколиозата не е нещо, от което да се срамува или страхува. Подчертайте, че много хора живеят пълноценен живот с тази диагноза. Съвременните специалисти ортопеди и физиотерапевти дори наричат сколиозата – състояние, а не диагноза. Дайте примера с храста по-горе, за да му помогнете да приеме ситуацията спрямо природните закони – без обвинение или самообвинение. 

Пубертетът е време на много промени и емоции, което може да направи справянето със сколиозата още по-трудно. Диагнозата сколиоза може да има значително емоционално въздействие, активирайки поредица от емоции, които са трудни за управление. Обичайно срещани са гняв, страх, срам, разочарование, които от своя страна могат да доведат до ниска самооценка или социална изолация.

Подкрепете детето си, като го насърчите да говори за своите чувства и да изразява емоциите си. Комуникацията и доверието са ключови за справяне с всяка ситуация.

Изправителна гимнастика в Декатлон със Сколио БГ - Рене Русо
Художник: Теодора Митева
Изправителна гимнастика в Декатлон със Сколио БГ - Юсейн Болт
Художник: Теодора Митева

Идентичността и образът на тялото

Тъй като доста деца в юношеството имат затруднения по отношение на идентичността и образа на тялото, обяснете, че диагнозата или визията не ги определя като личности, а функционалността, заложбите и тяхното развитие във времето. Дайте примери за известни хора, които функционират успешно с тази диагноза като шампионът Юсеин Болт, легендарната красавица Елизабет Тейлър, безмерният талант Лайза Минели, култовият Кърт Кубейн….   Помогнете на детето да намери начини за справяне със стреса или да изрази себе с:
 •  чрез спорт, изкуство или други хобита;
 • подкрепете неговото вдъхновение към нещо, което може да насочи мисълта към дейност за разтуха от обичайното ежедневие;
 • развийте талант. 
Насърчавайте го да общува повече с връстници с общи интереси и не организирайте живота си около детето и неговите занимания. Помогнете му да добие доза самостоятелност, особено във взимането на решения за свободното време. Насочете вниманието му към доброволчески дейности или дейности в полза на други хора. Може даже да се включвате заедно в избрани обществени каузи. Това е чудесен начин да създадете положителни емоции и да повишите самочувствието и настроението си. И както д-р Мануел Риго , основател на Barcelona Scoliosis Physical Therapy School, насочва пациентите си: „Ако сте в състояние да живеете живота си, без да се фокусирате върху сколиозата си, като се доверите на собствените си възможности да се развиете като здрав, продуктивен и щастлив възрастен, ще го направите, независимо от ъгъла на Кобб. Запомнете:
 1. Грижата за юноши с идиопатична сколиоза предполага индивидуален подход, внимателно извършване на необходими на детето дейности, умение да се влезе в неговия свят и да се съотнесат неговите проблеми със собствените ни усещания. 
 2. Грижата за подрастващи с идиопатична сколиоза изисква внимателно запланувани действия, доверие и помощ в процеса на адаптиране на детето към променящите се условия на неговия живот.

Запомнете!

 1. Грижата за юноши с идиопатична сколиоза предполага индивидуален подход, внимателно извършване на необходими на детето дейности, умение да се влезе в неговия свят и да се съотнесат неговите проблеми със собствените ни усещания. 
Сколиоза при деца - практически съвети за родители - част 1 - Емилия Крушков – психолог.

За автора на наръчника "Сколиоза при деца - практически съвети за родители"

Емилия Крушков – психолог и водещ на интерактивни обучения и програми за личностно развитие и промяна.

Повече информация за Емилия Крушков на сайта на Център за превенция и управление на стреса “Серенити”.

ОЩЕ ПОЛЕЗНИ СТАТИИ
В част 2 на наръчника, психологът Емилия Крушков предоставя практически съвети за мотивация при рехабилитация на деца със сколиоза. Съветите обхващат как да се съчетаят рехабилитационните упражнения с ежедневието на детето, като се набляга на изграждането на умения за управление на времето. Крушков предлага стратегии за насърчаване на децата да правят упражненията.
Запознайте се със Силвия Койчева, кинезитерапевт с богат опит в лечението на гръбначни изкривявания при деца. Научете как тя мотивира децата да преодолеят сколиозата и да следват мечтите си. Присъединете се към нас за откритите тренировки по естетическа изправителна гимнастика в Декатлон Витоша през юни.
Вижте новите технологии в кинезитерапията и гръбначната хирургия в УСБАЛ “Проф. Бойчо Бойчев” – Горна Баня. Д-р Евгений Медникаров представя уреда Kineo за изокинетична тренировка, а д-р Борислав Чонгов демонстрира Форметрик 4D за диагностика на гръбначни изкривявания без облъчване.
Получавайте месечния бюлетин на Сколио БГ

Научавайте първи всички новости, събития и интересни факти от света и България и бъдете правилно информирани с месечния бюлетин на Сколио БГ.

ТЕЛЕФОН И ИМЕЙЛ
0884 717 888
siz@siz.bg
АДРЕС
гр.София, 1404 ж.к. Стрелбище
бул.”Петко Ю. Тодоров”, блок 5
КАБИНЕТИ
Център “Спорт и здраве”
УСБАЛО “Проф. Бойчо Бойчев”
Медицински център “Медикеър”