Изправителна гимнастика в Декатлон със Сколио БГ

Изправителна гимнастика в Декатлон със Сколио БГ и Теодора Митева
Теодора Митева - художник, писател и автор на "Изправителна гимнастика в Декатлон със Сколио БГ"

Запознайте се с Теди — сколио художничката, която рисува върху дрехи и събира децата на изправителна гимнастика в Декатлон със Сколио БГ

Теодора Митева е сред първите пациенти на Спорт и здраве. Когато е само на 11 години тя разбира, че има 45 градуса гръбначно изкривяване. Заедно със своето семейство се заема с нелеката задача да премине пътя на лечението на сколиоза. Следват редовни прегледи при ортопед, ежедневни специфични физиотерапевтични упражнения, чести срещи с д-р Ели Иванова за изработване на корсет. Всичко това се случва в периода на една прекрасна и предизвикателна възраст – тийнейджърската.

Въпреки трудностите, пред които се изправя, Теди търси начин да изрази себе си и намира вдъхновение в изкуството. Самата тя казва: ”Всекидневните тренировки и борбата със сколиозата ме научиха на постоянство и укрепиха духа ми.”

През 2017 г. Спорт и здраве преведе италиянската книжка “Носиш ли си корсета?”-  малък наръчник с полезни tips & tricks за деца, преминаващи през корсетолечение. Теди поема инициативата да нарисува част от илюстрациите към българското издание, а главната героиня – червенокосо момиченце с корсет – със сигурност сте срещали често из нашия сайт. 

Младата художничка продължава да окуражава със своите картини, посветени на темата за сколиоза. Под влияние на специфичната физиотерапевтична програма с упражнения, която следва, Теди създава постери с инструкции, представени на език, разбираем за тийнейджърите и по-малките пациенти. Плакатите, изложени над шведските стени в нашите зали, привличат вниманието на децата и ги мотивират да си правят упражненията редовно.

Изправителна гимнастика в Декатлон със Сколио БГ - постери, украсяват шведските стени нашите зали
Изправителна гимнастика в Декатлон със Сколио БГ - постери в нашите зали

СОБСТВЕНА МАРКА ЗА ДРЕХИ - "45 DEGREES"

Днес Теди създава собствена марка за дрехи под името „45 Degrees” – нейните градуси. Дизайните ѝ изразяват красотата и издръжливостта на хората с гръбначни изкривявания. А мисията на 45 Degrees е пряко свързана с личните й преживявания – да окуражи, ако може да помогне и да покаже на другите деца, че е напълно възможно да се справят със сколиозата и да развиват своите таланти, интереси и мечти. “Години наред рисувах пейзажи и осъзнах, че природата също не е съвършена. В нея няма симетрия или прави линии. Това се отнася и за хората. Нашите несъвършенства не ни пречат да се развиваме и да ставаме все по-добра версия на себе си всеки ден”, споделя Теди в сайта си.

Децата със сколиоза се справят успешно  в живота и винаги успяват да извлекат безграничния потенциал от предизвикателствата, точно както Теди приема своята сколиоза я превръща в творчество. Китайската поговорка гласи: “Ако искаш да вървиш бързо, върви сам, ако искаш да стигнеш далеч, върви заедно с другите”. Това направи успешна историята на вече порасналата Теди – тя се довери на своя екип от професионалисти – Боби, Силвия, Веско, Ели, на семейството и близките си и всички вървяха заедно.
Изправителна гимнастика в Декатлон със Сколио БГ - Рене Русо
Художник: Теодора Митева - автор на "Изправителна гимнастика в Декатлон със Сколио БГ"
Изправителна гимнастика в Декатлон със Сколио БГ - Юсейн Болт
Художник: Теодора Митева - автор на "Изправителна гимнастика в Декатлон със Сколио БГ"

ИЗПРАВИТЕЛНА ГИМНАСТИКА В ДЕКАТЛОН СЪС СКОЛИО БГ - ОТКРИТА БЕЗПЛАТНА ТРЕНИРОВКА

Сега Теди ви кани да се присъедините се към откритата безплатна тренировка, наречена “Изправителна гимнастика в Декатлон със Сколио БГ”, мястото е Декатлон Витоша на 29 октомври 2023 г. (неделя) от 13:00 часа. 


Физиотерапевтът Силвия Койчева 
ще покаже на децата традиционни техники за изправителна гимнастика и упражнения от съвременните методики. Децата ще научат какво е правилна стойка и как да я постигнат, за да имат здрав гръб. Теди ще разкаже своята история и ако искате, попитайте я какъв е източникът на вдъхновение. А Декатлон ще осигури подаръци на нашите участници.

P.S. А, знаете ли, че Теди написа книга – “Къде си, Плутон?”. Tърсете в книжарниците и четете…

Изправителна гимнастика в Декатлон със Сколио БГ-покана за открита тренировка
ОЩЕ ПОЛЕЗНИ СТАТИИ
Как да подкрепим пациентите със сколиоза, как да успокоим тревожните родители? Ценни психологически съвети и стратегии в уебинара на SOSORT на тема "Психологически аспекти, свързани с оценката и лечението на идиопатична сколиоза при юноши и възрастни".
Съвременната кинезитерапия при гръбначни изкривявания се основава на иновативни методи като Концепцията на Риго, SEAS, FITS, Шрот терапия и др. Докладът “Съвременна кинезитерапия при гръбначни изкривявания” представя различните подходи към физиотерапевтичното лечение на гръбначни изкривявания в ракурса на историческия преглед и традициите в България.
Сколиозата те връхлита спонтанно, не пита, не чука на вратата, капризна е, мистериозна и необяснима. Тя се появява като вихрушка в живота ти, преобръща го и го променя, нареждайки се сред важните за теб неща в ежедневието, изискващи внимание и грижа – но накрая ще се запиташ, не е ли било за добро всъщност?
Получавайте месечния бюлетин на Сколио БГ

Научавайте първи всички новости, събития и интересни факти от света и България и бъдете правилно информирани с месечния бюлетин на Сколио БГ.

ТЕЛЕФОН И ИМЕЙЛ

0884 717 888
siz@siz.bg

АДРЕС

гр.София, 1404 ж.к. Стрелбище
бул.”Петко Ю. Тодоров”, блок 5

КАБИНЕТИ

Център “Спорт и здраве”
УСБАЛО “Проф. Бойчо Бойчев”
Медицински център “Медикеър”