Уебинар: Психологически аспекти при идиопатична сколиоза

Психологически аспекти, свързани с оценката и лечението на идиопатична сколиоза при юноши и възрастни
Изображение: sosort.org/webinars

УЕБИНАР НА SOSORT

“Психологически аспекти, свързани с оценката и лечението на идиопатична сколиоза при юноши и възрастни” (Psychological Dimensions Related to Idiopathic Scoliosis Assessment and Treatment in Adolescents and Adults).

Целта на уебинара е да предостави инструменти и стратегии от областта на психологията, които да подобрят и обогатят работата на специалистите в областта на идиопатичната сколиоза.

Начален час от 16:00 часа на 17 февруари 2024 г. (February 17, 2024 from 9-10:15 a.m. EST.)

ПСИХОЛОГИЯТА И ЛЕЧЕНИЕТО НА ИДИОПАТИЧНАТА СКОЛИОЗА

Все повече се акцентира върху връзката между психологията и лечението на идиопатичната сколиоза при юноши и възрастни. Био-психо-социалният модел на здравето включва три измерения: физическо, психическо и социално здраве. Този сложен медицински процес изисква мултидисциплинарен подход, в който участват лекар, ортезист, физиотерапевт, семейство, често и специалист по психология.

Идиопатичната сколиоза е структурно изкривяване на гръбначния стълб, което се появява без ясна причина. Този проблем засяга не само физическото здраве, но и психологичното благополучие на пациентите. Физиотерапевтите като част от мултидисциплинарния екип могат да играят ключова роля като съчетават специфичните физиотерапевтични упражнения при сколиоза (СФУС) с подходящи стратегии за управление на психологическите аспекти.

Важната роля на психологията се подчертава и чрез присъствието в уебинара на експерти като д-р Елисабета Д’Агата (Dr. Elisabetta D’Agata, PhD ), специалист в областта на идиопатичната сколиоза и психология. Тя подкрепя интегрирания подход, базиран на био-психо-социалния модел, за успешното лечение на пациентите. 

Д-р Д’Агата е aвтор на книгата “Enjoy Life with idiopathic Scoliosis during Adolescence: Psychology for professionals of scoliosis”. Идиопатичната сколиоза при деца и методите на лечение могат да се окажат предизвикателство за подрастващия, за неговото семейство, но и за специалистите, които се грижат за пациентите. Книгата дава ценни съвети и стратегии как да подкрепим пациентите със сколиоза, как да успокоим тревожните родители, как като професионалисти можем да помогнем на хората в преживяването на това необяснимо състояние. 

Мина Йелачич е основател на  ScolioControl – център за неоперативно лечение на сколиоза в гр. Нови Сад, Сърбия. Тя е специалист по физикална медицина и рехабилитация с над 10-годишен опит в консервативното лечение на сколиоза като лекар, физиотерапевт и ортезист. Мина Йелачич е инструктор на Barcelona Scoliosis Physical Therapy School и преподава Концепцията на Риго, както в Сърбия, така и по света. 

SOSORT e Световното дружество за ортопедично и рехабилитационно лечение на сколиозата. Тази международна научна организация е посветена на изследвания, обучения и развитие на методите на лечение на сколиоза. SOSORT обединява професионалисти от различни области като ортопеди, физиотерапевти, психолози и други, които работят за подобряване на качеството на грижата за пациентите със сколиоза. Организацията организира събития като конференции и уебинари, където специалистите обменят знания и опит в областта на лечението на гръбначни състония.

 

ОЩЕ ПОЛЕЗНИ СТАТИИ
Съвременната кинезитерапия при гръбначни изкривявания се основава на иновативни методи като Концепцията на Риго, SEAS, FITS, Шрот терапия и др. Докладът “Съвременна кинезитерапия при гръбначни изкривявания” представя различните подходи към физиотерапевтичното лечение на гръбначни изкривявания в ракурса на историческия преглед и традициите в България.
Сколиозата те връхлита спонтанно, не пита, не чука на вратата, капризна е, мистериозна и необяснима. Тя се появява като вихрушка в живота ти, преобръща го и го променя, нареждайки се сред важните за теб неща в ежедневието, изискващи внимание и грижа – но накрая ще се запиташ, не е ли било за добро всъщност?
Децата със сколиоза се справят успешно в живота и винаги успяват да извлекат безграничния потенциал от предизвикателствата, точно както Теди приема своята сколиоза я превръща в творчество.
Получавайте месечния бюлетин на Сколио БГ

Научавайте първи всички новости, събития и интересни факти от света и България и бъдете правилно информирани с месечния бюлетин на Сколио БГ.

ТЕЛЕФОН И ИМЕЙЛ

0884 717 888
siz@siz.bg

АДРЕС

гр.София, 1404 ж.к. Стрелбище
бул.”Петко Ю. Тодоров”, блок 5

КАБИНЕТИ

Център “Спорт и здраве”
УСБАЛО “Проф. Бойчо Бойчев”
Медицински център “Медикеър”