Какво е да бъдеш кинезитерапевт на деца с гръбначни изкривявания?

Групова тренировка по Ететична изправителна гимнастика с кинезитерапевт Силвия Койчева - Сколио БГ

ИНТЕРВЮ СЪС СИЛВИЯ КОЙЧЕВА - ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА НА ПРОФЕСИЯ КИНЕЗИТЕРАПЕВТ

Силвия Койчева има лумбална сколиоза 15-20 градуса. Докато учи кинезитерапия в НСА „Васил Левски“, решава да специализира във физиотерапевтичното лечение на гръбначни изкривявания при деца и възрастни. Избира да започне своето развитие в „Спорт и здраве“. Следват редица обучения. Днес тя е сертифицирана от Italian Scientific Spinal Institute – Milan в научния подход за упражнения при сколиоза SEAS (Scientific Exercises Approach to Scoliosis), Barcelona Scoliosis Physical Therapy School – BSPTS Концепцията на Риго, TheraBand Academy, а от 2023 година прилага в работата си полския метод FITS.

Преди да стане кинезитерапевт, Силвия посвещава 14 години на спортната си кариера като художествена гимнастичка. Може да се похвали с постиженията си:

  • 4 пъти първо място на държавно първенство за ансамбли;
  • 3 пъти трето място на държавно първенство за ансамбли; 
  • международни турнири.

След приключване на активната спортна кариера става един от треньорите на Нешка Робева в КХГ “Левски” и съдия по художествена гимнастика.

Но какво работи кинезитерапевтът? Какви са предизвикателствата на тази професия? За кого е подходяща и какви ресурси може да намери човек, за да се развива в това поприще?

Отговорите на тези и още въпроси потърсихме от Силвия Койчева, кинезитерапевт с опит и знания в сферата на гръбначните изкривявания при деца.

Силвия Койчева: Призванието кинезитерапевт

ПРОФЕСИЯТА КИНЕЗИТЕРАПЕВТ Е ПРИЗВАНИЕ

Силве, кога и защо започна да се занимаваш с кинезитерапия?

 

Още докато тренирах художествена гимнастика, често ми се налагаше да посещавам кинезитерапевт поради травмите, съпровождащи професионалния спорт. По-късно се установи, че имам лумбална сколиоза, която в началото беше 15 градуса по Кобб. Това отведе при кинезитерапевт и в процеса на моята рехабилитация опознах професията . Записах се да уча кинезитерапия в Национална спортна академия “Васил Левски” и не след дълго се насочих в дълбочина към гръбначните изкривявания. Благодарение на Борислав Чонгов, който повярва в мен и без притеснение ми предаде всичките си знания, днес съм успешен кинезитерапевт в общността на Сколио БГ.

За какви хора е подходяща професията на кинезитерапевта и какви качества трябва да притежава човек?

Професията кинезитерапевт е призвание. Подходяща е за хора с големи сърца, които обичат да помагат на други. Качествата, които трябва да притежава един кинезитерапевт, са отдаденост, адаптивност и умение за работа в екип. Всеки пациент, всяка травма и заболяване са специфични, затова индивидуалният подход и добрата адаптация са от значение. Много важно е един кинезитерапевт да работи с добър мултидисциплинарен екип, който да завърши веригата и да допълни лечението.

Силвия Койчева: Предизвикателствата на професията кинезитерапевт

Как успяваш да мотивираш децата с гръбначни изкривявания?

 

Понякога е много трудно да мотивираш един тийнейджър да прави всеки ден упражнения или да носи корсет по 20-22 часа в денонощието. Опитвам се да ги предразположа, да ме почувстват като приятел, да споделят с мен притесненията си и заедно да ги преодоляваме. Много често правя упражненията заедно с тях, състезаваме се, разказваме си истории. Опитвам се да им покажа, че те са уникални и въпреки сколиозата, могат да постигнат всичко, което искат.

Каква е твоята лична мотивация да се грижиш като кинезитерапевт за деца с гръбначни изкривявания?

Децата с гръбначни изкривявания са много талантливи. Някои от тях рисуват, пеят, учат в едни от най-елитните гимназии и университети. Имаме и деца, които се занимават професионално със спорт и дори са шампиони в него. Това ме мотивира! Когато виждам колко са амбициозни и как се справят с всичко. Знам, че сколиозата не ги прави по-различни, не им пречи да се развиват и да следват мечтите си. Тя е просто едно изпитание, което ги прави още по-силни и целеустремени. За мен децата с гръбначни изкривявания са много специални, можещи и знаещи.

Спортът помага ли ти в работата като кинезитерапевт?

 

Спортът винаги ми е помагал в живота и работата. Той ме научи на дисциплина, отговорност, отдаденост и добра комуникация с колегите. Винаги препоръчвам на родителите да насърчават техните деца да спортуват. Това подобрява двигателната култура, влияе добре на самочувствието и психиката им. Много често спортуващите деца се справят по-лесно и възприемат по-бързо специфичните физиотерапевтични упражнения за сколиоза, което води до по-добри резултати.

Заедно с Декатлон Витоша през месец юни ще проведем две открити тренировки. Нарекохме ги Естетична изправителна гимнастика. Тренировката включва кинезитерапевтични упражнения, съчетани с естетиката на художествената гимнастика. Редовните упражнения могат да коригират несъвършенствата и да укрепят мускулите. Нали всички желаем да имаме красива и хармонична стойка.

Тренировката “Естетична изправителна гимнастика” съвпада с месеца за осведоменост за сколиозата или т.нар. Scoliosis Awareness Month. Целта на тази инициатива е да повиши информираността на обществото за симптомите и последствията от сколиоза и гръбначните изкривявания. Заповядайте на 9 юни 2024 г. от 10:00 часа да тренираме заедно, а ако ви хареса – можете да повторите на тренировката по Естетична изправителна гимнастика на 23 юни 2024 г. от 10:00 часа.

УСТАНОВЕНО ГРЪБНАЧНО ИЗКРИВЯВАНЕ СЕ ПРОСЛЕДЯВА ЕДИНСТВЕНО В МУЛТИДИСЦИПЛИНАРЕН ЕКИП

Какво е най-голямото предизвикателство в твоята работа като кинезитерапевт?

За мен най-трудно е да запазя мотивацията на децата през целия период на лечение, който обикновено продължава няколко години. В този период те не трябва да спират да правят упражнения, да носят корсетите си и да се грижат за здравето си. Често след постигнати добри резултати следва спад и връщане няколко стъпки назад. Тук важна роля имат родителите, които са част от този мултидисциплинарен екип. Те трябва да насърчават децата и да им помагат в преодоляването на този спад.

За финал, кажи ни кое е най-важното, което трябва да знаем за гръбначните изкривявания?

Трябва да запомним, че сколиозата е комплексна триизмерна торзионна деформация на гръбначния стълб и торса. Тя се появява при деца в добро общо здравословно състояние. За съжаление може да прогресира по време на бързия растеж в пубертета. Ето защо е важно децата редовно да посещават профилактични прегледи при ортопед. Установено гръбначно изкривяване се проследява качествено единствено в мултидисциплинарен екип, който включва ортопед, кинезитерапевт, а понякога ортезист и хирург.

Юни - месецът на сколиозата и детска конфернция "Аз и сколиозата"
Наръчникът "Сколиоза при деца – практически съвети за родители" е създаден като част от инициативи, които се провеждат през юни - месецът на сколиоза.

Месецът на сколиозата - юни

Заповядайте на детската конференция “Аз и сколиозата” на 22 юни 2024 г. от 10:00 ч под купола на софийското Ларго, площад “Независимост”.

 С участието на водещи специалисти в областта на гръбначните изкривяания, а деца със сколиоза ще представят своите талантиВодещ Йоана Йокко. Вход свободен.

За повече информация посетете страницата на събитието: https://siz.bg/mesets-na-skoliozata/

 

ОЩЕ ПОЛЕЗНИ СТАТИИ
В част 2 на наръчника, психологът Емилия Крушков предоставя практически съвети за мотивация при рехабилитация на деца със сколиоза. Съветите обхващат как да се съчетаят рехабилитационните упражнения с ежедневието на детето, като се набляга на изграждането на умения за управление на времето. Крушков предлага стратегии за насърчаване на децата да правят упражненията.
Ако сте родител и сте разбрали, че вашето дете има сколиоза, вероятно сте изпитали различни емоции - от тревога до вина. Това е напълно нормално и е важно да знаете, че не сте сами. В онлайн наръчника "Сколиоза при деца - практически съвети за родители" ще откриете практични съвети и насоки как да се адаптирате към тази нова ситуация.
Вижте новите технологии в кинезитерапията и гръбначната хирургия в УСБАЛ “Проф. Бойчо Бойчев” – Горна Баня. Д-р Евгений Медникаров представя уреда Kineo за изокинетична тренировка, а д-р Борислав Чонгов демонстрира Форметрик 4D за диагностика на гръбначни изкривявания без облъчване.
Получавайте месечния бюлетин на Сколио БГ

Научавайте първи всички новости, събития и интересни факти от света и България и бъдете правилно информирани с месечния бюлетин на Сколио БГ.

ТЕЛЕФОН И ИМЕЙЛ
0884 717 888
siz@siz.bg
АДРЕС
гр.София, 1404 ж.к. Стрелбище
бул.”Петко Ю. Тодоров”, блок 5
КАБИНЕТИ
Център “Спорт и здраве”
УСБАЛО “Проф. Бойчо Бойчев”
Медицински център “Медикеър”