Как да разпознаем сколиозата при деца?

Как да разпознаем сколиозата?

В месеца на сколиозата продължаваме с инициативите за правилна информираност по въпросите, свързани с това гръбначно състояние. Кинезитерапевът Борислав Чонгов беше гост в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Там той обясни как да разпознаем сколиозата и какви опасности крие”.

“Най-сериозният проблем при сколиозата са различните мнения, различната информация, която тече. Идеята тук е да обърнем внимание към правилната информацията за състоянието. Нашият фокус е да намалим броя на децата, които се подлагат на операция. Тук идва объркването, че сколиозата се бърка с лошата стойка. За сколиоза говорим, когато имаме несъразмерен растеж на прешлените... Децата със сколиоза имат изкривяване, но са здрави деца”, коментира кинезитерапевтът в предаването.

Лошата стойка при децата и възрастните е около 50-60%. Трябва да се прави разлика между двете. Лошата стойка не води до сколиоза, но може да създаде проблеми с опорно-двигателния апарат, ако се неглижира. 

Възрастта между 10 и 14-годишна възраст изисква повишено внимание

По думите на Борислав Чонгов трябва да бъдем много внимателни между 10 и 14-годишна възраст. Това е времето, през което може да започне гръбначно изкривяване. Кинезитерапевтът обясни как можем у дома да проверим гърба на детето : “Тестът на Адамс е най-показателен за скрининг. Трябва да наведем детето напред със събрани ръце и да погледнем гърба. Ако видим асиметрия – отляво или отдясно, ако е по-повдигнато гръбчето в гръдната област, или има разлика в мускулите в поясната област, или има друго изместване на тялото, това означава, че има лека ротация и е започнал процес”. 

Сколиозата се лекува в мултидисциплинарен екип. Ето защо трябва да се обърнем към лекар ортопед, който да прегледа детето. Той ще назначи последващи изследвания като рентгенова снимка, изследване с Форметрик и ще насочи семейството към подходящо лечение, включително кинезитерапия, корсетолечение или хирургия

ОЩЕ ПОЛЕЗНИ СТАТИИ
“Аз и сколиозата” акцентира върху успехите на българските специалисти, високото ниво на лечение на сколиозата у нас. Основният фокус падна върху децата, за които сколиозата е едно преодолимо препятствие. Те се осмелиха да излязат пред всички, за да дадат кураж на тези, които се притесняват и да им покажат, че всичко е възможно. .
В част 2 на наръчника, психологът Емилия Крушков предоставя практически съвети за мотивация при рехабилитация на деца със сколиоза. Съветите обхващат как да се съчетаят рехабилитационните упражнения с ежедневието на детето, като се набляга на изграждането на умения за управление на времето. Крушков предлага стратегии за насърчаване на децата да правят упражненията.
Запознайте се със Силвия Койчева, кинезитерапевт с богат опит в лечението на гръбначни изкривявания при деца. Научете как тя мотивира децата да преодолеят сколиозата и да следват мечтите си. Присъединете се към нас за откритите тренировки по естетическа изправителна гимнастика в Декатлон Витоша през юни.
Получавайте месечния бюлетин на Сколио БГ

Научавайте първи всички новости, събития и интересни факти от света и България и бъдете правилно информирани с месечния бюлетин на Сколио БГ.

ТЕЛЕФОН И ИМЕЙЛ
0884 717 888
siz@siz.bg
АДРЕС
гр.София, 1404 ж.к. Стрелбище
бул.”Петко Ю. Тодоров”, блок 5
КАБИНЕТИ
Център “Спорт и здраве”
УСБАЛО “Проф. Бойчо Бойчев”
Медицински център “Медикеър”