Български лекари, кинезитерапевти, треньори и деца се събраха заедно на първата детска конференция: ”Аз и сколиозата”

Български лекари, кинезитерапевти, треньори и деца се събраха заедно на първа детска конференция :”Аз и сколиозата”.

Първото по рода си събитие, организирано в България, което обръща внимание на обществото относно симптомите и последствията от сколиозата

 “Аз и сколиозата” акцентира върху успехите на българските специалисти, високото ниво на лечение на сколиозата у нас. Основният фокус падна върху децата, за които сколиозата е едно преодолимо препятствие. Те се осмелиха да излязат пред всички, за да дадат кураж на тези, които се притесняват и да им покажат, че всичко е възможно.

Първата детска конференцията “Аз и сколиозата” се състоя на 22 юни 2024 г. на Софийското Ларго. Министерството на младежта и спорта и Асоциацията на физиотерапевтите в България изпратиха поздравителен адрес до организаторите в лицето на Сколио БГ и подкрепиха инициативата.  

Инфлуенсърката Йоана Йокко се превъплъти във водещ на “Аз и сколиозата”. Тя сподели своя личен опит със сколиозата и преведе публиката през основните етапи на лечение на сколиоза – специфичните физиотерапевтични упражнения, корсетолечението и хирургичните интервенции.

Йоанна Йокко- Български лекари, кинезитерапевти, треньори и деца се събраха заедно на първа детска конференция :”Аз и сколиозата”.
Силвия Койчева - Български лекари, кинезитерапевти, треньори и деца се събраха заедно на първа детска конференция :”Аз и сколиозата”.

Упражнения от методиките на FITS и Концепцията на Риго. Корсетолечение.

Борислав Чонгов и Силвия Койчева демонстрираха упражнения от методиките на FITS и Концепцията на Риго. Техен модел беше Красимира Костова – студентка в специалност “Кинезитерапия” в Национална спортна академия “Васил Левски” и бивш пациент, преминал през множество програми с упражнения и корсетолечение. Сега Красимира е наш помощник и бъдещ колега. 

Д-р Ели Иванова обясни как се изработва корсет, какво представлява. Тя вдъхна увереност на децата, че няма нищо страшно, нито срамно да се носи корсет и призова хората да бъдат толерантни към децата, които носят корсет. Сподели, че в летните жеги е допустимо корсетът да се свали за 1-2 часа като тези часове е добре се заменят с още малко упражнения. 

Проф. д-р Васил Яблански от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда уважи детската конференция “Аз и сколиозата” и представи последния етап от лечението – видовете хирургична намеса.  

Проф. Яблански -Български лекари, кинезитерапевти, треньори и деца се събраха заедно на първа детска конференция :”Аз и сколиозата”.
Родители - Български лекари, кинезитерапевти, треньори и деца се събраха заедно на първа детска конференция :”Аз и сколиозата”.

Ограниченията не могат да спрат таланта

Лекциите на специалистите се редуваха с изявите на деца, преминали през лечение на сколиоза. Младите участници Радост Церовска (балет), Йоанна Ангелова (художествена гимнастика) и Лореата Цветанова (народни танци) показаха чрез своите изпъленения, че ограниченията не могат да спрат таланта и желанието да се завърнеш към любимия спорт или изкуство. 

На изложбен щанд Теодора Митева представи своята марка тениски “45 degrees”, изработени по собствен дизайн, вдъхновен от нейните 45 градуса. Елеонора Каридова представи на постерна сесия своя разказ-писмо “Живот в корсет”, адресиран до всички деца, които преминават през корсетолечение. 

Национален спортен клуб “Олимп” излъчи видеоклип за ползите от плуването при сколиоза. В клипа участва Борислав Чонгов и неговата пациентка Ивайла Йонкова – състезател по плуване и дете, което активно носи корсет и не спира да прави своите специфични упражнения. 

 

След края на официалната част всеки от публиката имаше възможност да се срещне в личен разговор със специалист. Много пациенти се видяха с лекарите и кинезитерапевтите си, а някои от специалистите останаха изненадани колко много са пораснали техните пациенти. 

 

Йоанна Ангелова - Български лекари, кинезитерапевти, треньори и деца се събраха заедно на първа детска конференция :”Аз и сколиозата”.
Радост Церовска - Български лекари, кинезитерапевти, треньори и деца се събраха заедно на първа детска конференция :”Аз и сколиозата”.

Месецът на сколиозата в България е към своя край, проведохме множество инициативи в различни градове от страната – София, Пловдив, Варна, Търговище, Стара Загора, Чирпан, Пирдоп, Банско, Гоце Делчев. Изказвамe искрените си благодарности, към всички които се включиха безвъзмездно, с желание и отдаденост в каузата  “Аз и сколиозата” – Д-р Стояна Арнаудов, д-р Ели Иванова, Николай Николов от Сколио Пловдив, Габриела Минков, Весела Кръстева, Гергана Георгиева от Варна, психологът Емилия Крушков, Венцислав Пеев, Тодор Тодоров, Ивана Юнчова, Йоана Панкова, екипът на Сколио БГ- София: Силвия Койчева, Веселин Пенков, Кристина Иванова, Цвета Маринова, Милица Янева, Красимира Костова и разбира се двигателят на всичко – Борислав Чонгов. 

Поздравителен адрес -Български лекари, кинезитерапевти, треньори и деца се събраха заедно на първа детска конференция :”Аз и сколиозата”.
ОЩЕ ПОЛЕЗНИ СТАТИИ
В част 2 на наръчника, психологът Емилия Крушков предоставя практически съвети за мотивация при рехабилитация на деца със сколиоза. Съветите обхващат как да се съчетаят рехабилитационните упражнения с ежедневието на детето, като се набляга на изграждането на умения за управление на времето. Крушков предлага стратегии за насърчаване на децата да правят упражненията.
Запознайте се със Силвия Койчева, кинезитерапевт с богат опит в лечението на гръбначни изкривявания при деца. Научете как тя мотивира децата да преодолеят сколиозата и да следват мечтите си. Присъединете се към нас за откритите тренировки по естетическа изправителна гимнастика в Декатлон Витоша през юни.
Получавайте месечния бюлетин на Сколио БГ

Научавайте първи всички новости, събития и интересни факти от света и България и бъдете правилно информирани с месечния бюлетин на Сколио БГ.

ТЕЛЕФОН И ИМЕЙЛ
0884 717 888
siz@siz.bg
АДРЕС
гр.София, 1404 ж.к. Стрелбище
бул.”Петко Ю. Тодоров”, блок 5
КАБИНЕТИ
Център “Спорт и здраве”
УСБАЛО “Проф. Бойчо Бойчев”
Медицински център “Медикеър”