ЦЯЛОСТНА ФИЗИОТЕРАПЕВТИЧНА ОБУЧИТЕЛНА ПРОГРАМА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА СКОЛИОЗА И ГРЪБНАЧНИ ДЕФОРМАЦИИ,
БАЗИРАНА НА ПРИНЦИПИТЕ НА К. ШРОТ

BSPTS КОНЦЕПЦИЯТА НА РИГО 2023

„Looking after the person, not just the curve“
Д-р Мануел Риго, Барселона

РЕГИСТРАЦИЯТА Е ОТВОРЕНА – ВИЖТЕ НОВИТЕ ДАТИ – НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ

BSPTS концепцията на Риго за 3-D третиране на гръбначните изкривявания и сколиозата е базирана на оригиналните принципи на К. Шрот (Schroth -1920г, Катарина Шрот).

Концепцията на Риго изучава лечението на сколиоза в 3-D перспектива, основаващо се на сензорно-моторни и кинестетични принципи и цели:

 • да улесни коригирането на неправилната поза
 • да научи пациента да поддържа коригираната поза в ежедневните дейности, да се сведе до минимум прогресията на сколиоза и последващо деформране на гръбначния стълб.

Специфичните физиотерапевтични упражнения при сколиоза (СФУС) се определят от степента и вида на сколиозата. Пациентите могат да посещават индивидуални занимания, да преминат към занимания в група или да им бъде  назначена интензивна програма. За повече информация!

Книжката „Носиш ли си корсета?“ е създадена в подкрепа на деца със сколиоза, които преминават през корсетолечение. В нея са събрани полезни съвети, които децата и техните родители могат да приложат в ежедневието, за да преодолеят по-лесно трудностите, с които ще се сблъскат по време на лечението с корсет. В българския вариант на книжката са поместени красивите и цветни илюстрации, рисувани от български деца.

Книжката е създадена от Италианския институт за лечение на сколиоза в Милано – ISICO и се разпространява безплатно.

„… Твоят корсет е най-добрият ти приятел! Да, той е неудобен, дразнещ и понякога доста непоносим – приятел, маскиран като враг! Това лечение е трудно, но не е невъзможно. Ние знаем това, защото познаваме много млади хора като теб.

…Има много хора, които ще те подкрепят: твоето семейство, лекаря, който ти е предписал лечението, физиотерапевта ти и ортопедичния техник. Всички тези хора ще бъдат с теб на всяка крачка от пътя, работейки решително, за да си сигурен, че когато станеш възрастен, ще имаш силен гръб, който работи добре.“

Изтеглете оттук книжката на български език. 

Изтеглете оттук книжката на английски език. 

Комикс „Сколиоза“

Комиксът „Сколиоза“ е най-доброто педагогическо средство за разбиране на сколиозата, създадено и приспособено, за да подпомогне възприемането на диагнозата от пациенти, деца и техните семейства.

Ани е на 12 години. Тя празнува своя рожден ден, когато забелязва издутина на гърба си. Скоро тя получава диагноза СКОЛИОЗА… Как ще се промени животът на Ани и нейното семейство? С какви препятствия ще се сблъскат? Кои са новите приятели, които Ани ще срещне?

Сколиокомиксът излиза за първи път в превод на български език. Децата на България вече ще могат да се запознаят с Ани, сколиозата и това колко е важно да си помагаме.

Авторът Гарикоитц Аристеги е международен инструктор на BSPTS. Той успешно прилага Концпецията на Риго в лечението на сколиоза на деца от Испания и Южна Америка.

Сколиокомиксът е забавно четиво, разработено въз основа на научни доказателства, като се вземат предвид международните стандарти, определени от SRS и SOSORT. Последните изследвания, публикувани от Weinstein, Schreiber, Kenny Bat, Tugba Kuru и GPC SOSORT 2018, са ориентир за развитието на неговото съдържание.

* SRS (Scoliosis Research Scociety)

SOSORT (Society on Scoliosis Orthopedic and Rehabilitation Treatment)

Поръчайте своя сколиокомик онлайн!

 

Сколиозата е триизмерно изкривяване на гръбначния стълб и торса. Основната характеристика е латерална извивка във фронталната равнина, наблюдаваща се на рентгенова снимка и измервана с ъгъл на Cobb>10°, според критериите на Scoliosis Research Society (SRS) [6, 7]. Комбинира се с ротация на прешлените в хоризонталната равнина и с промяна на физиологичните извивки (кифоза и лордоза) в сагиталната равнина, които най-често се изглаждат.

Най-честата форма е идиопатичната, около 80% от всички случаи.

Етиологията на заболяването все още не е изяснена. Засяга деца в добро общо здравословно състояние и може да прогресира по време на пика на растежа при навлизане на детето в пубертета (адолесцентна възраст). Честотата е 2-3% от общата популация.

Лечението на идиопатичната сколиоза (ИС) е мултидисциплинарно. Назначаването и проследяването на лечението се извършва от ортопед. Според критериите на SRS и Society on Scoliosis Orthopaedic and Rehabilitation Treatment (SOSORT) леки криви до 20° се лекуват със специфични физиотерапевтични упражнения. Разработени са няколко методики, базирани на доказателства чрез проведени клинични проучвания. От 20° до 40° основното лечение е с корсет, комбинирано с физиотерапевтични упражнения. Над 50° лечението е оперативно.

Необходимостта от провеждане на лечение произлиза от естественото протичане на сколиозата и потенциала й за прогресия. Според Bunuel рискът от прогресия преди навлизане в пубертета е 20% за ъгъл на Cobb 10°, 60% за ъгъл на Cobb 20° и 90% за ъгъл на Cobb 30°. По време на пиковия растеж на скелета (костна възраст 13 години), рискът от прогресия е 10% за ъгъл на Cobb 10°, 30% за ъгъл на Cobb 20° и 60% за ъгъл на Cobb 30°. При по-късни стадии на пубертет (знак за костна зрялост на Risser минимум 2) рискът от прогресиране намалява значително и възлиза на 2% за ъгъл на Cobb 10°, 20% за ъгъл на Cobb 20° и 30% за ъгъл на Cobb 30° [3].

Целия текст можете да прочетете в специализираното научно списание за педиатри и общопрактикуващи лекари „Практическа педиатрия“: https://prakticheska-pediatria.net/2019/03/22/nowvi-metodi-schroth-seas-apifix-pri-lechenieto-na-skolioza/

SEAS е абревиатура на ”Scientific Exercises Approach to Scoliosis”.

Scientific Exercises Approach to Scoliosis (SEAS) е подход, разработен в Италия от Istituto Scientifico Italiano Cоlonna vertebrale (ISICO). В основата на SEAS стои специфичната активна триизмерна самостоятелна корекция; стабилизация на гръбнака, основана на актуалната физиотерапевтична литература; проследяване на автоматичния рефлексен отговор, а именно подсъзнателна самокорекция, която трябва да помогне за постигане на по-добра интеграция в ежедневието; когнитивно-поведенчески подход към пациента за приемане и изпълнение на лечението; вариабилност при изпълнението на упражненията вместо абсолютна повтаряща се точност на движенията. Информация, подкрепяща научната достоверност на подхода SEAS, бихте могли да прочете в публикуваните референции на сайта на ISICO: https://en.isico.it/scientific-papers-2/.

ISICO, в подхода си към неоперативното лечение на сколиозата, напълно следва ръководствата на SOSORT (Society on Scoliosis Orthopaedic and Rehabilitation Treatment).

Индвидуалната програма с упражнения се определя зависимост от степента и вида на сколиозата. Пациентите могат да посещават индивидуални занимания, да преминат към занимания в група или да им бъде  назначена интензивна програма. За повече информация!

В условията на драматичната и безпрецедентна криза в здравеопазването, създадена от коронавируса COVID-19, ние и Българската Асоциация за Лечение на Сколиоза (БАЛС), удвоихме ангажимента си към нашите пациенти в стремежа си да ги подкрепим. Изхождайки от знанията и опита, които сме придобили през годините, както клинично-научни, така и технологични, ние сме готови да стартираме система, наречена  Scoliosis Online School – SOS, която ще ни позволи да предоставяме онлайн консултации и терапия.
Scoliosis Online School – SOS се разработи в сътрудничество с д-р Микеле Романо, директор на италианския институт ISICO, които по този начин подкрепят своите пациенти близо 2 месеца.
В настоящата ситуация обединихме всички наши познания и умения, за да създадем пълен дистанционен пакет от физиотерапевтични грижи за всички наши млади пациенти. Scoliosis Online School – SOS е изключителна възможност за пациентите, чието състояние включва дълъг и труден път на лечение, за да не позволим тяхната упорита работа и жертви да се разхищават.

Scoliosis Online School – SOS отразява нашата решимост да направим всичко възможно, включително и за големия брой семейства, които са изправени пред неочаквани икономически затруднения. Онлайн консултациите и терапията на Scoliosis Online School – SOS ще се провеждат с намалени цени и ще останат непроменени по отношение на продължителност, време и качество.
Освен Scoliosis Online School – SOS ние продължаваме да предлагаме и нашите безплатни онлайн групови занимания всеки делничен ден от 16:00 часа.

За записване и информация: 0884 717 888

Програма Scoliosis Summer School е разработена за деца с установени гръбначни изкривявания. Децата ще работят по методa BSPTS (Barcelona Scoliosis Physical Therapy School), базиран на Шрот и подхода SEAS (Scientific Exercises Approach of Scoliosis), които включват физиотерапевтични специфични упражнения при сколиоза, одобрени от SOSORT (Society on Scoliosis Orthopaedic and Rehabilitation Treatment).
Scoliosis Summer School цели специализираната физиотерапия да бъде приложена интензивно, в съчетание с висока физическа активност. Децата ще бъдат потопени в различна от ежедневието среда, сред природата и в комапнията на свои връстници. Участие могат да вземат, както деца, които са обучени по метода на BSPTS или SEAS, така и деца, които сега стартират своята терапия. Наричаме нашата програма „училище“, защото децата ще придобият умения как да изградят своето ежедневие, за да бъдат здрави и щастливи.

TheraBand курс, базиран на базовия курс: „Еластично съпротивление, проприоцептивна тренировка и миофасциална релаксация във физикалната терапия и спорта“

Вие избирате мястото и датата на събитието, ние идваме, за да ви обучим!

Адаптирана програма спрямо Вашата практика!

Продължителност – 1 ден

Групи от 4 до 6 човека

Подходящ за лекари, кинезитерапевти и рехабилитатори.

За повече информация, се свържете с нас на 0884 717 888.

Основната цел на базовия курс „Еластично съпротивление, проприоцептивна тренировка и миофасциална релаксация във физикалната терапия и спорта“ е усъвършенстване на клиничната ефективност чрез употребата на леснодостъпно оборудване като ластици, топки, баланс борд, флекс бар, фоум ролер и др., но с нов подход при използването им.

Лекциите протичат с демонстрации на оригинални решения за различни клинични случаи от практиката на терапевтите. Курсът подобрява клиничните умения на физиотерапевтите при рехабилитация на пациенти и спортисти, с помощта на доказан иновативен и научен подход, базиран на доказателствената физиотерапия и следваща принципите на проф. Владимир Янда, Алойс Брюгер и др.

Информацията, представена в курса, се базира на опита на водещи физиотерапевти от целия свят и най-новите им проучвания. Лекционната материя покрива голям спектър от познания, които се прилагат, както за рехабилитация, така и за рекреация, профилактика и в спорта. Базовият курс се отличава с висока приложимост на знанията непосредствено след неговото приключване. Този курс съчетава 50% теория и 50% практика.

Спорт и здраве- дейност

Спорт и здраве ЕООД е създадена през 2009г. Основната дейност на фирмата е насочена към:

 • Кинезитерапия и рехабилитация;
 • Лечение на сколиоза по Концепцията на Риго, базирана на принципите на К. Шрот (Schrot) и SEAS;
 • Научно-изследователска дейност;
 • Образователна дейност;
 • Възстановяване на елитни спортисти.

Нашата цел е да насърчаваме пациентите към превенция на тяхното здраве и успешно да ги възстановяваме, да разпространяваме научни изследвания в областта на кинезитерапията, да предоставяме информация за образователните програми на TheraBand и иновативни продукти за рехабилитация и здраве от целия свят.

Този уебсайт служи за източник на информация, свързана с кинезитерапията. Той е насочен към физиотерапевти, кинезитерапевти, рехабилитатори, студенти по кинезитерапия, пациенти и потребители. Информацията, представена в този сайт, е:

 • арсенал от знания, получени в Национална спортна академия „Васил Левски”;
 • положени международни сертифицирани курсове на обучение, участия в конгреси и конференции;
 • следствие от клиничната практика с пациенти и досега с водещи български ортопеди;
 • резултат от собствени изследвания, подкрепени с положителните рецензии на български медицински специалисти в областта на ортопедията и кинезитерапията.